donderdag 10 maart 2011

10/03 Wie is John Galt?


Ik ben weer eens een boek aan het lezen: Atlas Shrugged van de in 1982 overleden schrijfster Ayn Rand, ook wel bekend als grondlegger van het objectivisme. Het boek zou ge├»nspireerd zijn op Nikolas Tesla dus dat belooft wat (ik ben pas bij pagina 20). Wat me nu al opvalt, zijn de levendige dialogen die ze neerzet. Knap hoe de hand van de schrijver daarin niet terug wordt gezien. Dit komt omdat je jezelf als lezer in de dialogen verliest. En wat nu al spannend is: al drie keer vraagt er een (onbelangrijk) personage uit het verhaal uit het niets: Who is John Galt? Het is zelfs de eerste zin die je leest in het boek. Misschien houdt ze deze truc vol tot het einde en kom ik er nooit achter wie John Galt is. Dan zal ik na het lezen van het boek heel internet afspeuren voor het antwoord, maar ze leert me meteen hoe je met mysterie vragen en spanning bij de lezer kunt oproepen. Het zal trouwens nog wel even duren voor ik het boek uit heb: het telt maar liefst 1168 pagina’s.

Ayn Rand: My personal life is a postscript to my novels: it consists of the sentence: ‘And I mean it’. I have always lived by the philosophy I present in my books – and it has worked for me, as it works for my characters. […] My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute.

Van mensen die het gelezen hebben hoorde ik dat het lezen van haar werk je visie op maatschappelijke issues radicaal kan veranderen. Ze heeft vele volgers maar roept ook discussie op. Dus ik ben zeer benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten