woensdag 26 januari 2011

26/01 Numineus


Als Neerlandica en tekstschrijver/redacteur wordt je geacht een meer dan gemiddelde kennis te hebben van taal, grammatica en spellingkwesties. Gelukkig leer ik elke dag wel iets bij. Maar ik moest van mezelf ook een bredere woordenschat ontwikkelen. Vooral nu ik aan het schrijven ben! Daarom heb ik samen met Marit (een goede vriendin die net als ik het "gelukzalige" freelancerleventje leidt), besloten om elke week een nieuw woord uit het water van de Van Dale op te vissen. Gisteren kwam zij met het prachtige woord Numineus op de proppen:

Numineus, vooral zelfstandig gebruikt het numineuze, aanduiding van de irrationele bestanddelen in het heilige; het goddelijke dat een mysterie is, dat fascineert en doet beven.

Ik was meteen verkocht. Hella Haasse, Gerard Reve en Harry Mulisch hebben dit woord kennelijk ook in hun literatuur gebruikt, las ik na een kort onderzoek op internet. Wat zou het een prachtige titel zijn van... mijn roman? 'Ja en hoe komt de titel dan precies in het verhaal terug?', vroeg Marit meteen kritisch. 'O maar het past wel bij mijn hoofdpersonage hoor', kaatste ik de bal meteen terug. Ik moet alleen uitwerken hoe dat precies vorm krijgt, mijmerde ik verder terwijl zij allang weer haar boekredactie van een van haar klanten had hervat. Misschien krijg ik vandaag een numineuze inval. Of niet. En dan heb ik nog steeds geen titel.

2 opmerkingen: