dinsdag 29 april 2014

Een levensmissie, moet dat?

Hoeveel mensen weten op hun 39e wat hun levensmissie is? Of op hun 29e? Of 19e, misschien zelfs al 9e? Omringd door groene bergen in Oostenrijk, vraag ik mij dit af. Ik zit op het balkon en adem frisse lucht in. Het is laagseizoen dus om mij heen zijn huiseigenaren en hoteleigenaren bezig met opknappen, uitbouwen of onderhoudswerk. In de verte hoor ik een zaag, achter mij geklop, voor mij hoor ik geluiden van ijzer dat wordt geslepen en zo nu en dan rijdt er monter een auto het dorp in.

Ik hoor het je vragen beste lezer. Een levensmissie? Moet dat? Ik ben erg van het ont-moeten, dus je moet helemaal niets. Laat ik dat voorop stellen. En ik geniet echt wel van het geluid van de vogels en het uitzicht op groene naaldbomen. Maar toch wil ik opschrijven wat mijn levensmissie is. Omdat het makkelijker is om keuzes te maken als je dat weet. Je kunt makkelijker nee en ja zeggen tegen iets. Tijd is kostbaar dus kun je het maar beter niet verspillen.

Levensmissie klinkt heel groot. Alsof je de wereld gaat redden of – erger – verlossen. Het klinkt ook wel eng, want het suggereert dat je je ergens aan moet verbinden. Voor vrijheidslievende zielen is dit misschien niet aantrekkelijk. Of je vindt het wel best zo. Levensmissie? Doe niet zo raar, ik heb het al druk zat! Allemaal heel begrijpelijk. Maar ik heb besloten dat ik er één nodig heb. Ik weet ook niet waarom ik dat middenin de frisse berglucht wil vastleggen. Ik had ook een wandeling kunnen gaan maken en heel mindful in het Nu zitten zijn – ook heel waardevol. Maar als ik besluit dat ik iets nodig heb, is er geen houden meer aan. Dan duik ik erin en laat ik me meeslepen. En als je meeslepend van aard bent, is een levensmissie extra handig. Je zou anders zo maar ergens terecht kunnen komen waar het uitzicht niet bevalt, of erger nog, ontdekken dat je vastzit in een leven waar je niet om hebt gevraagd. In ieder geval niet bewust dan.

Help, ik heb een missie!
Laat ik maar direct kleur bekennen. Dit is mijn levensmissie:
Mensen stimuleren hun passies te volgen, hun talenten optimaal te ontwikkelen en ze in dienst te stellen van zichzelf en de wereld om ze heen.
Ik herhaal: ‘van zichzelf en de wereld om ze heen.’ Met andere woorden: practice what you preach. Of: Be the change you wish to see in the world om met de woorden van Ghandi te spreken. 

Ik vind weten wat je levensmissie is, van levensbelang. Misschien wordt dat wel de titel van mijn nieuwe boek: Levensbelang. Want als je weet waar je naartoe gaat, kun je bewegen in de juiste richting. Anders beweeg je maar wat. Zo simpel is het. Ik heb erg veel bewogen, maar niet noodzakelijk in de juiste richting. Ik heb mensen bewogen, maar niet noodzakelijk op de juiste manier. Nu wil ik zo veel mogelijk mensen laten bewegen, zodat zij straks dansend door het leven gaan en hun eigen melodie laten horen op de muziek van hun hart. 

Boekentip: The 7 habits of highly effective people van Stephen Covey.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten